Sådan bor du

Rock'n'Roomie: Værelse og venskab hænger tæt sammen på BGI akademiet. Her på siden kan du læse mere om, hvordan du bor, når du er elev på BGI akademiet. Du kan blandt andet læse, hvad 4 roomies fortæller om at dele værelse med hinananden.

Lad os gætte: Du tænker på, hvordan det bliver at dele værelse med en eller flere roomies et helt år … ja?

Spørgsmålene står måske i kø: Er du klar til at bo så tæt sammen med andre – som ikke er dine forældre eller søskende? Og hvad nu hvis I bare er helt vildt forskellige …?

Glem gætterierne – og lyt med ved døren til et værelse her på efterskolen BGI akademiet …

Hvordan bliver det at dele værelse med én, to eller tre andre?

Hint: Du kan roligt glæde dig …

Anna, Rebekka, Iben og Ida bor på fire-mands-værelse sammen på BGI akademiet. Rebekka er 15 år, de andre 16 – og de går alle på danselinjen. De har ladet døren stå på klem og givet os lov at tænde mikrofonen for at høre, hvad de laver, tænker og taler om.

Hvad nu, hvis jeg er anderledes i forhold til mine roomies?

“ Vi er fire helt forskellige piger, men når man lige giver det lidt tid, vænner man sig til hinanden og tilpasser sig og lærer rigtig meget af hinanden. Jeg har lært noget af alle mine roomies. Af Ida har jeg lært, at jeg ikke skal tænke så meget over, hvad andre tænker om mig. Iben har lært mig at være praktisk og få styr på mine ting. Og så føler jeg bare, jeg har lært meget om livet af Anna, fx er jeg blevet mere åben over for andre mennesker ”
Rebekka Bagger, 15 år, danselinjen, 9. klasse, Varde
Rebekka Bagger
“ I starten havde jeg meget svært ved at sige min mening – og i det hele taget have en mening om folk. Men mine roomies gjorde det vist nærmest til deres vigtigste mission at få mig til at sige fra, og sige noget igen over for andre. De hjalp mig også til ikke bare altid at være så sød, at folk udnyttede det. Det har hjulpet mig meget. Jeg synes faktisk, jeg er blevet bedre til dét – jeg er blevet meget bedre til at mærke efter, hvad jeg selv synes. ”
Ida Pind, 16 år, danselinjen, 10. klasse, Nørre Lyndelse
Ida Pind

Alle fire piger ser forskellighed som en fordel, for det betyder bl.a., at de ikke så let lader sig dele op i små ‘interessegrupper’ på værelset. Desuden gør det alting nemmere, at de faktisk næsten føler sig forpligtede til bare at være sig selv – uden skuespil og kunstige facader.

Forandrer jeg mig af at dele værelse med andre?

Prøv først at forestille dig, at du slet ikke ændrede dig af at bo på værelse med 1-3 andre drenge eller piger et helt år på efterskole … Det ville være ret overraskende, ikke?

Så, ja – du påvirker dine roomies, og de påvirker dig. Og Anna, Iben, Rebekka og Ida er ikke i tvivl: Det sætter en god personlig udvikling i gang.

Hvad giver mine BGI-venner mig med videre i livet?

Inde fra værelset hører vi pigerne tale om alt fra drengeproblemer og pigefnidder til de helt store ting i livet – også det, som venter dem efter BGI-opholdet

Og så vil Iben, Ida, Rebekka og Anna gerne i fællesskab give dig ét godt råd, når du overvejer, hvilken efterskole du skal søge ind på:

Vælg en efterskole, hvor du ikke kender så mange, frem for at tage den samme som alle dine venner og veninder. Så møder du nemlig flere nye mennesker og risikerer ikke at føle dig fastlåst i den rolle, du havde derhjemme. Du får en frisk start.”

“ Jeg har især tidligere været meget OCD-agtig … når vi fx skal gøre rent, rydde op eller gå i seng: Jeg overholder aftalerne, for det er sådan, jeg er blevet opdraget hjemmefra. Men nu er jeg efterhånden blevet mere large og afslappet – og kan fx godt spille et spil Partners efter sengetid. Jeg valgte BGI, fordi jeg skal være professionel danser, og egentlig ikke for det sociale. Men lidt efter lidt er det gået op for mig, hvor meget mine roomies og min omgangskreds betyder. De bakker mig op og siger, at det nok skal gå, og det betyder bare mega-meget. Så føler jeg ikke, at jeg står med det hele selv. Og dét har været lidt af en øjenåbner for mig – men på en god måde. ”
Iben Nielsen, 16 år, fra Hjørring
Iben Nielsen
“ Som teenager skal man skabe sin identitet. Her finder man ud af, hvad man er og står for, hvad man vil og kan, man bliver mere tryg ved at udtrykke sin mening, fordi man bliver mere sikker på sig selv. Jeg har fundet ud af, hvad jeg vil bagefter, det vidste jeg ikke før. På BGI akademiet har jeg fået en masse ansvar – jeg skal fx selv holde øje med mit skema, min mor kommer ikke og gør det. Når jeg er hjemme og sammenligner med mine veninder dér, kan jeg mærke, at jeg har rykket mig på en masse punkter. Det er som om, jeg har oplevet og prøvet mere end dem, der er blevet i skolen derhjemme. Jeg synes også, man lærer meget af at indordne sig efter de andre, man bor på værelse og i hus med, for man kan ikke bare være i sin egen lille boble, der er nogle ting, der er nødt til at køre – og ellers må vi hjælpe hinanden med at finde en løsning. ”
Anna Sofie Møller, 16 år, danselinjen, 10. klasse, Vejle
Anna Sofie Møller
Du skal acceptere marketing-cookies for at se dette indhold. Klik her for at ændre dine cookie-valg.

Se også